Taking too long? Close loading screen.

2002: Bp.: V. ker. Akadémia u. 11.sz. lakóház homlokzati sgraffitoinak restaurálása

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bp.: V. ker. Akadémia u. 11.sz. lakóház homlokzati sgraffitoinak restaurálása

Technikailag a sgraffito alapja 4-5 mm vastag színezett fekete vakolat, melyre még nedvesen több rétegben enyhén színezett meszelés került, a motívumok perforált kartonokkal került fel a falra, aminek speciális eszközökkel történő visszakaparással alakították ki a mintát.

A lakóház homlokzati sgraffitoi beázásoktól, majd korábbi javítások által igen rossz állapotra került. Sok helyen a rétegek elváltak a falazattól, hámlott vagy teljesen megsemmisült. A környezeti hatásoktól elvesztették színüket. Helyenként az előző javításoknál vízzáró festékkel (vízüveggel) festették át, ez alatt a kéreg alatt sókivirágzások keletkeztek, melyek teljesen elroncsolták a hordozó vakolatot.

A restaurálás során a hámló réteget visszarögzítettük, a vakolatelválásokat injektáltuk és a teljes tisztítás után a felületet konzerváltuk. Az esztétikai helyreállítás során a kisebb kopásokat, mészfestékkel retusálással vagy rekonstrukciós festéssel egészítettük ki. A nagyobb hiányoknál az eredeti technikát alkalmaztuk.

2002

restaurálás közben  –  készállapot

Back to Top ↑