Taking too long? Close loading screen.

Budapest Akadémia utca 11. lakóház (2002)

Budapest.V.ker. Akadémia u. 11. sz. lakóház:

homlokzati sgraffitok restaurálása

2002

Technikailag a sgraffito alapja 4-5 mm vastag színezett fekete vakolat, melyre még nedvesen több rétegben enyhén színezett meszelés került, a motívumok perforált kartonokkal került fel a falra, aminek speciális eszközökkel történő visszakaparással alakították ki a mintát

A lakóház homlokzati sgraffitoi beázásoktól, majd korábbi javítások által igen rossz állapotra került. Sok helyen a rétegek elváltak a falazattól, hámlott vagy teljesen megsemmisült. A környezeti hatásoktól elvesztették színüket. Helyenként az előző javításoknál vízzáró festékkel (vízüveggel) festették át, ez alatt a kéreg alatt sókivirágzások keletkeztek, melyek teljesen elroncsolták a hordozó vakolatot.
A restaurálás során a hámló réteget visszarögzítettük, a vakolatelválásokat injektáltuk és a teljes tisztítás után a felületet konzerváltuk. Az esztétikai helyreállítás során a kisebb kopásokat, mészfestékkel retusálással vagy rekonstrukciós festéssel egészítettük ki. A nagyobb hiányoknál az eredeti technikát alkalmaztuk.

Átvételi állapot

Injektált állapot

Alávakolt, meszelt, alárajzolt, karcolás közbeni állapot:

Kész állapot

Előtte --> Utána Összehasonlítások