Taking too long? Close loading screen.

Maracskó Izabella festőrestaurátor kiállítása Dunakeszin.

Templomok, paloták, kastélyok, múzeumok restaurátor szemmel ­ címmel nyílt meg január 9­én Maracskó Izabella festőrestaurátor művész kiállítása a dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központ Magyarság Galériában

Harangozó Katalin ­ a nagy érdeklődéssel övezett kiállítás rendezője – egykoron tanára volt az alkotóművésznek, akit nagy szeretettel köszöntött és mutatott be a közönségnek. Emelkedett hangon beszélt Maracskó Izabella és pályatársai művészetéről, elhivatottsággal és szakmai igényességgel telitett munkásságukról, melynek köszönhetően a templomokban, kastélyokban, múzeumokban újra eredeti szépségükben díszelegnek a régmúltban alkotott szobrok, freskók…

Megnyitó
Megnyitó

Csoma Attila, a művelődési intézmény igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy a Magyarság Galériában havonta kínálnak bemutatkozási lehetőséget a képzőművészet egyegy jeles képviselőjének. Mint fogalmazott, Maracskó Izabella festőrestaurátor művészetének segítségével egy értékes szakmát is megismerhet a közönség. A Magyarság Galéria meghatározó hitvallása, hogy őrizze és ápolja a helyi értékeket, a városban élő, Dunakeszihez kötődő alkotókat az érdeklődés középpontjába állítsa. Az idei esztendő első kiállításával ezen értékek nagyrabecsülésével kívánnak tisztelegni Maracskó Izabella művészete, magas színvonalú festőrestaurátori tevékenysége előtt.

Az igazgató úr köszöntő szavai után a közönség vastapsa közepette mutatta be alkotótársait Maracskó Izabella, akinek minden mondatát a kollégái iránti szeretet, a szakmai és művészi megbecsülés hatotta át.

Harangozó Katalin az est másik „kincseként” konferálta fel a városban élő Gyombolai Bálint énekművészt, karnagyot, a pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének­ Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanárát, a Magyarság Férfikar karnagyát, aki lélekemelő zenei produkciójával nagy sikert aratott, melyben ­ többek között ­ bibliai szöveget énekelt mai hangszerelésben, előadásában felcsendült Dunakeszi éneke is.

A tárlatot dr. habil Balázs Miklós Ernő DLA Podmaniczky­díjas mozaikművész nyitotta meg, aki szerint a restaurátorok a művészet névtelen hősei, mert munkájuk alkotó tevékenység, de ők maguk is szerényen egyetértenek abban, hogy nevük ne legyen feltüntetve. A nagyközönség nem ismeri meg e nemes és kulturális szempontból nélkülözhetetlen művészet képviselőit. „Köszönet a Magyarság Galériának, hogy felismerte a restaurátor szakma kultúrális örökségvédelmi, sőt nemzeti megtartó jelentőségét, és mostani kiállításával enyhít e művészet elszigeteltségén” – méltatta a rendezők érdemét. Dr. habil Balázs Miklós Ernő köszönetét fejezte ki, hogy e jeles napon ő méltathatta szakmai barátját, példaképét, a jeles szaktekintélyt, akit a szakmában mindenki elismer.

A kiállítás 2015. január 9­-30 ig volt megtekinthető.

Fotó:KesziPressz

   
One Comment
Tags:, , , , , , , , , ,
One Comment