Taking too long? Close loading screen.

Pápa Esterházy várkastély (2014)

Pápa, Esterházy kastély oratóriumának barokk falfestésének restaurálása

2014. január 06 – március 07

 

A pápai várkastélynak a 17. század környékén már volt kápolnája az egyik sarokbástyában.  A kastély modernizálásakor ezt a kápolnát megszüntették, és a magyarországi barokk művészetben szokatlan módon, az emeleti lakószobák sorába illesztették: az egyik szobából kápolna, a mellette lévő helyiségből pedig sekrestye, illetve oratórium lett. A dongaboltozatos helyiség mennyezetét tagozatos párkányzat választja el az oldalfaltól.

Az oratórium a kápolna felől és a folyosó irányából is megközelíthető.

A kápolna felé íves nyílással is kapcsolódik, a folyosó felőli oldalfalon, a sarokban kályhafülke található.

Állapot és Munkafolyamat:
  • Az eredeti festést több rétegben borító egyszínű festék és glettrétegeket mechanikus úton távolítottuk el, a feltárás után az oratórium oldalfalait és mennyezetét összefüggő, barokk díszítőfestés borította. A mennyezeten az ablak felőli szakaszon nagyobb kiterjedésű, korábbi vakolatpótlás került elő.
  • A sarokban a beázás helyén az eredeti festés nagyobb mértékben elpusztult, a felületét sötét-barnás színű, kemény réteg fedte. Általánosságban kisebb-nagyobb kopások, a festékréteg folytonossági hiányai jelentek meg, a vakolat néhol kisebb területen elpusztult. Az oldalfalakon az eredeti festékréteg változó állapotban került elő. Az ablaknyílás felől, a jobb oldalon lévő saroknál, a korábbi beázás alatti falszakaszon az eredeti festékréteget vízüveggel kezelhették, ezért az eredeti barokk festést nagyon nehezen lehetett feltárni, színei teljesen elszíneződtek.
  • A teljes feltárás után láthatóvá váltak az ablakbéllet felső vízszintes szakaszán, az ablaknyílással merőleges, nagyobb repedések, amelyek a párkányzatra is felfutottak, emiatt az ablakbélletet áthidaló födém statikai meggyengülésének megerősítésre volt szükség. A feltárás után a felületen maradt sötét-szürke színű szennyeződéseket letisztítottuk, majd utána a vakolat helyenkénti, repedéseit, feltáskásodását és a nádazástól való elválását injektálásával rögzítettük vissza. Majd a teljes felületet konzerváltuk.
  • Az esztétikai helyreállítás során a vakolat hiányait oltott mész és mosott, osztályozott kvarchomok megfelelő arányú keverékével pótoltuk. A vékonyabb rétegű hiányok pótlását oltott mész kötőanyagú, finom szemcsézetű tömítőmasszával végeztük el.
  • A festékréteg folytonossági hiányainak (kopásainak) mértéktartó, környezetébe illeszkedő retusálásához és a hiányzó részeken esedékes rekonstrukciók kivitelezéséhez az eredeti technikához hasonló mész kötőanyagú, optikai és fizikai tulajdonságokkal rendelkező festéket használtunk beilleszkedő módon.

 

Mennyezet átvételi állapota:

Tisztító próbák a mennyezeten:

Feltárás közben:

Feltárt állapot:

Feltárt, Tisztított felület:

Tömített állapot:

Mennyezet + oldalfal  kész állapot: