Taking too long? Close loading screen.

Budapest, Zeneakadémia: A művészet forrása című falkép restaurálása

Budapest, Zeneakadémia: Első emelet

Körösfői-Kriesch Aladár: A művészet forrása című falkép restaurálása

Körösfői-Kriesch Aladár híres freskója a Zeneakadémia emeleti előcsarnokában található. A festőt 1905-ben bízták meg a Zeneakadémia freskóterveinek elkészítésével.
Érdekesség, hogy a tisztítást követően láthatóvá váltak a pentimentók, amelyek a művész saját kezű változtatásai, javításai alkotás közben a festményen. Ilyen változtatás a vonalakkal felvázolt arc és karok az előtér figuráinál. Ezek nem egy alsó festésrétegen találhatók, hanem a kész festmény legfelső rétegén, száraz ecsetvonásokkal feltéve.
A falkép restaurálása 2013 történt.
„A falfestmény előterében az életet, a szépséget keresők vonulnak, két oldalról érkeznek a forráshoz. A zarándokok fölött, a kútépítményen állva a különböző művészeti ágakat megjelenítő allegorikus nőalakok láthatók. Építészet, festészet, szobrászat, irodalom, zene. Az építészetet szimbolizáló,középső női alak kontraposztban áll, feje fölött holdsarló-szerű, aranyló glóriával. A kútépítmény tetejéről, a nőalakok lábától indul a művészet forrása, amely lépcsőzetesen folyik alá egy kör alakú medencébe. A vízhez vonuló zarándokok a letűnt korok képviselői: zenészek tudósok, egyházi személyek, költők, festők. (Dante portréja egyértelműen felismerhető.).” (Raffay Endre: Apollón szentélye. Kalligram, Pozsony, 2007)

Átvételi állapot

 

Tisztított állapot, Surló felvételLuminenszens felvétel

 

Kész állapot